You are currently viewing האם האתר שלכם מותאם למובייל? אם לא, כדאי שתקראו את זה

האם האתר שלכם מותאם למובייל? אם לא, כדאי שתקראו את זה

בשנת 2016 זה קרה, והיקף השימוש באינטרנט דרך מכשירי מובייל עבר לראשונה את זה של מחשבי הדסקטופ. מאז נמשכת המגמה ומתחדדת, כשבשנת 2017 תפס המובייל כבר 63% מסך הביקורים באתרי אינטרנט. במקביל, הציגה זירת המובייל שיפור משמעותי בפרמטרים קריטיים נוספים כמו זמן השהות באתר (Time-on-Site) מ-40% בשנת 2016 ל-49% ב-2017, ואפילו בשיעור נטישת דף (Bounce Rate) שירד מ-52% ל-47% באותן שנים. זה אולי נראה כמו אוסף מיותר של סטטיסטיקות מעניינות, אלא שלסטטיסטיקות האלה ישנן השלכות ישירות על הצלחת האתר והעסק שלכם, בעיקר אם האתר שלכם אינו מותאם למובייל.

אתר מותאם למובייל – מה זה אומר?

לכולנו יש היום סמארטפון, והסמארטפון הזה צמוד אלינו 24 שעות ביממה. המשמעות היא שחלק ניכר מזמן הגלישה שלנו באינטרנט נעשה דרך הטלפון.  לטלפונים ולטאבלטים ישנם שני מאפיינים מרכזיים שמשנים מן הקצה אל הקצה את חוויית הגלישה באינטרנט – המסך שלהם קטן מאוד ביחס למסך המחשב, והניווט באתר מתבצע על גבי מסכי מגע במקום עכבר.

אתר מותאם למובייל, במובן הבסיסי ביותר, הוא קודם כל אתר שערוך לתת מענה לשני המאפיינים הללו – אתר שמסדר את התכנים שלו בהתאמה לגודל המסך, כך שניתן יהיה להיחשף לכלל התכנים הללו בצורה נוחה, ושמאפשר ניווט בתוך האתר באמצעות פקדים מותאמים למגע ולא לעכבר.

במובן המתקדם יותר, אתר מותאם למובייל הוא גם אתר שבונה את חוויית השימוש שלו (UX – User Experience) בהתאם לשימוש האופייני למובייל. כך למשל, גלישה במובייל מתבצעת בדרך כלל on-the-go למשימות קצרות וממוקדות שקל לבצע אותן במספר בודד של לחיצות, בעוד שמשימות הגלישה הכבדות עדיין שמורות למחשבי הדסקטופ.

ככלל, אתר מותאם למובייל חייב לעמוד לפחות בקריטריונים הבאים:

  • האתר עולה מהר (Loading time)
  • האלמנטים מסודרים בהתאמה לגודל המסך
  • האלמנטים מסודרים לגלילה אנכית
  • הטקסט קריא על גבי מסך קטן (גודל גופן ומרווח בין תווים ושורות)
  • לחצני ניווט זמינים לכל אורך העמוד
  • פונקציות נגישות (Accessibility)

מהו הנזק שנגרם לאתרים שאינם מותאמים?

קשה לחשוב על היבט שבו לא נגרם נזק של ממש לאתרים שאינם מותאמים למובייל. נזק מרכזי הוא כמובן באובדן משמעותי של טראפיק. אם רוב הטראפיק היום מתבצע דרך מכשירים ניידים, ואם האתר אינו מותאם למכשירים הללו, לא צריך יותר ממתמטיקה פשוטה כדי להעריך את אובדן התנועה של לקוחות פוטנציאליים אל האתר.

נזק מרכזי נוסף, שרבים כלל אינם מודעים לו, הוא באובדן דירוג במנוע החיפוש של גוגל. גוגל מכירה היטב את המגמות העולמיות של הגלישה באינטרנט, ואם רוב המשתמשים של מנוע החיפוש משתמשים בו דרך המכשיר הנייד שלהם, גוגל תעשה את מה שצריך כדי להציג להם את האתרים המתאימים ביותר לשימוש מובייל. המשמעות היא שאם האתר שלכם לא מותאם למובייל, גוגל תוריד את הדירוג שלו בצורה משמעותית ואולי אף לא תציג אותו כלל בתוצאות החיפוש, ולא משנה כמה מאמץ תשקיעו בקידום האתר.

אבל הנזק הגדול ביותר שנגרם לאתרים שאינם מותאמים למובייל הוא הנזק למותג. כשהטכנולוגיה קיימת, הידע קיים והכלים קיימים, אבל האתר שלכם לא עונה לציפיות הבסיסיות ביותר של המשתמשים בו, עבור אותם משתמשים המשמעות היא אחת – אתם לא מספיק מעריכים אותם, או שאתם לא מסוגלים לעמוד בסטנדרטים ובציפיות שלהם. הלקוחות הפוטנציאליים שלכם מבינים את זה, וכשהם משווים את החוויה שלהם לזו שמציעים המתחרים, הפגיעה התדמיתית במותג שלכם יכולה להיות הרסנית.

איך תבדקו אם האתר שלכם מותאם למובייל?

בדיקת התאמת האתר למובייל צריכה להתבצע בשני מישורים. הבדיקה הבסיסית ביותר, אבל חשובה מאין כמוה מתבצעת דרך כלי בדיקה ייעודי של גוגל בצורה הבאה:

  1. היכנסו לכתובת https://search.google.com/test/mobile-friendly
  2. הזינו את כתובת האתר שלכם
  3. קראו את הדו"ח שתפיק עבורכם גוגל, ובו מפורטת מידת ההתאמה של האתר בכל ההיבטים הרלוונטיים

כעת נדרשת בדיקה נרחבת ומקצועית יותר בכדי להתאים את האתר לא רק ברמה הטכנית, אלא גם ברמה התכנית (במובן של תוכן) והחווייתית. לשם כך יהיה עליכם להיעזר בגורם מקצועי, שיבחן לעומק את הדו"ח של גוגל, יערוך בחינה מקצועית משלו בהיבט של חוויית השימוש וייתן לכם המלצות לגבי הפעולות שעליכם לבצע על מנת להתאים את האתר למובייל בצורה מיטבית.

הפוסט בשיתוף דניאל מסטר, מנכ״ל סוכנות הדיגיטל מסה מדיה.